top of page

Apie gėdą

GĖDA. Šis jausmas gali būti toks nemalonus, kad netgi nesinorės skaityti šio įrašo. Iš visų jausmų gėda tikriausiai spontaniškiausiai pasireiškia mūsų kūne. Gėda per kelias sekundes išpila veidą raudoniu. Kūną-karščiu. Kūną staiga apima noras pradingti, prasmegti skradžiai žemę, sumažėti. Vienu ar kitu gyvenimo momentu kiekvienas iš mūsų esame jautę gėdą, bet ar daug žinome apie šį jausmą?


Jausti gėdą yra natūralu, šis jausmas gali padėti laikytis tam tikrų socialinių normų, siekti tikslų, įsipareigojimų. Tačiau toksiška gėda, tai pojūtis, kad esame blogi, brokuoti. Gėda neretai painiojama su kalte, tačiau esminis gėdos ir kaltės skirtumas yra tas, jog gėda yra apie tai, kad aš esu „blogas“, kaltės atveju – aš pasielgiau blogai, netinkamai.


Gėdos jausmas dažnai formuojasi dar vaikystėje, kuomet vaiko jausmai nėra priimami. Kadangi vaikui sunku atskirti jausmus nuo savęs vaizdo, prieinama prie išvados – „aš esu blogas“. Taigi, gėda glaudžiai susijusi su neigiamu savęs vertinimu. Šis vertinimas ilgainiui gali paralyžiuoti mūsų mintis, jausmus ir veiksmus. Kai kuriais atvejais imama gėdos vengti vartojant alkoholį ar kitas psichoaktyviąsias medžiagas. Taip pat, dėl baimės pakartotinai patirti gėdą, dažnai imame kelti itin aukštus reikalavimus sau, bandydami išvengti bet kokio neigiamo aplinkinių vertinimo.


Taigi, kaip sumažinti gėdos jausmą?


  • Pažink. Pasistenk pajausti kokiose situacijose dažniausiai kyla gėdos jausmas. Atkreipk dėmesį į tai, kokie pojūčiai kyla tavo kūne (karštis, raumenų įtampa pilvo srityje, žvilgsnis nukreiptas į grindis ar lubas).

  • Atkreipk dėmesį į vidinį dialogą. Svarbu pastebėti vidinį kritiką. Savikritiškos mintys dažnai kyla automatiškai, todėl nėra paprasta jas pastebėti. Visgi, šios mintys reikšmingai veikia mūsų savijautą.

  • Būk atlaidesnis sau. Kartais naudinga prisiminti, jog visi esame žmonės, visi turime trūkumų ir silpnybių bei darome klaidas. Todėl kilus norui kritikuoti save, gali panaudoti šias frazes: „normalu jaustis taip, kaip jaučiuosi šiuo metu“, „klysti ir būti pažeidžiamam yra žmogiška“, „aš esu pakankamas“, „išgyvenu nelengvą laikotarpį, esu vertas meilės ir švelnumo“.

  • Paversk gėdą žodžiais. Nors jausti gėdą itin sunku, tačiau dažniausiai su šiuo jausmu liekame vieni. Gėdingiausia yra kalbėti apie gėdą. Tačiau, kalbėti apie gėdą – vienas veiksmingiausių būdų norint sumažinti šį jausmą.


237 peržiūros
bottom of page